Tomas Alfredson & Jesper Waldersten: Att berätta i bild

Text och bild, läsning och filmtittande – de ses ofta som varandras motsatser. Men är det så? Hur förhåller sig dessa former av berättande till varandra? Förutsätter de varandra?

Två av våra mest framstående skapare av konst och film talar om att berätta i bilder och om att skapa bilder av text. Och om ett gemensamt, ännu hemligt, projekt…

Tomas Alfredson är internationellt framgångsrik filmregissör som står bakom succéer som Fyra nyanser av brunt, Låt den rätte komma in och Tinker, Tailor, Soldier, Spy. För Fyra nyanser av brunt och Låt den rätte komma in tilldelades han Guldbaggen i kategorin Bästa regi. Tinker, Tailor, Soldier, Spy Oscarsnominerades samt tilldelades BAFTA för bästa film. Tomas är just nu aktuell med filmatiseringen av Jo Nesbøs roman Snömannen.

Jesper Waldersten är en av Sveriges mest kända konstnärer och satiriker, och har tilldelats flertalet internationella utmärkelser. Med sin omisskännligt egna stil där han obehindrat blandar ord, bilder, musik och illustration skapar han bilder där inget är statiskt, ingenting är uppenbart.

 

Foto Jesper Waldersten: Sören Vilks