David Lagercrantz: Vad Astrid Lindgren gav oss

David Lagercrantz är idag Sveriges kanske mest lästa och uppmärksammade författare. I september i år släpptes den femte boken i Millenniumserien – Mannen som sökte sin skugga. Själv försöker David Lagercrantz att använda tiden i strålkastarljuset att tala om centrala frågor, som vikten av att kämpa mot intolerans och antidemokratiska krafter.

Astrid Lindgren hjälper varje dag barn att se sig själva i det som tycks främmande. Litteraturen för oss samman – i en värld där allt starkare krafter försöker driva oss isär, säger David Lagercrantz.

En del av pengarna från förra Millennieboken, Det som inte dödar oss, skänkte författaren till Läsrörelsen för en lässatsning i tvåhundra högstadie- och gymnasieskolor i hela Sverige. Projektet ”Berättelser som förändrar” lyfter fram berättandet i skönlitteratur, biografier och serier. Efter årets bok har David Lagercrantz donerat pengar till Föreningen Grävande Journalisters stiftelse Grävfonden.

David Lagercrantz är en person som går från ord till handlingi dubbel bemärkelse, säger Annika Lindgren, Head of Publishing på Saltkråkan och barnbarn till Astrid Lindgren. Hans böcker har fått hundratusentals unga människor att läsa och han använder sin position och sina pengar för att, genom skrivande och läsande, stärka medborgare som värnar demokrati och humanism. Precis som Astrid Lindgren gjorde under sitt liv.

Foto: Cato Lein

 

Här hittar du hela listan över medverkande